Tuesday, May 26, 2009

Menanti Pasti... 2

"Hello..."
"Hello... abang yer ?"
"Yer la abang, siapa lagi yang nak call sayang ?"
"Ala abang ni... ada apa abang call ni ?"
"Sayang dah makan ?"
"Dah... abang dah makan ker ?"
"Dah... makan kat kedai tadi... ni pun masih kat kedai la ni..."
"Kesian kat abang... kalau abang masih di sini, tentu Ella masakkan untuk abang..."
"Hehehe... sedap betul masakan Ella... nanti masak lagi tau..."
"Yer la... untuk abang, Ella sanggup buat apa saja"
"Eh, sayang call rumah abang ke tadi ?"
"Yer... Ella call rumah abang tadi"
"Kenapa Ella call rumah abang ? Kan abang dah cakap, jangan call rumah abang"
"Saja la... Ella nak tau macam mana dengan isteri abang tu"
"Ella jangan la call rumah... nanti abang call Ella selalu tau..."
"Tapi... macam mana dengan hubungan kita ?"
"Ala sayang... tunggulah dulu... nanti abang pasti tunaikan janji abang"
"Abang janji tau..."
"Abang janji... errr... ok la sayang... nanti esok pagi abang call lagi"
"Ok abang... rindu abang..."
"Ok... rindu sayang juga...."
"Bye..."
"Bye..."
"Love u"
"Love u 2..."
"Ok... sudah sudah...."

Telefon diletak. Senyuman terukir di bibir Haizat. Haizat sengaja singgah di kedai selepas menelefon Ella. Dibelinya sekotak rokok. Sebatang dikeluarkan. Terlupa pula, lighter tinggal di rumah. Dimasukkan semula dan terus hidupkan motorsikal pulang ke rumah. Di rumah, Haizat menonton television. Awani masih di bilik. Rasanya sedang solat. Ah... isterinya baik... tapi hatinya pada Nor Azila. Jika disuruh buat pilihan, tentu saja dia memilih Nor Azila. Tiada langsung rasa cinta pada Awani.

Malam itu, seperti malam malam yang lain, Haizat tertidor di ruang tamu. Bila Awani lihat suaminya tertidor di ruang tamu, dia selimutkan berhati-hati. Bimbang jika Haizat tersedar. Mengamuk pula kerana mengganggu tidornya.

Awani tidor sendirian di bilik, ditemani air mata.

Awani terlalu sayangkan suaminya. Melihat suaminya tertidor di ruang tamu dengan wajah keletihan, buat Awani sedar, suaminya tentu letih setelah 2 hari outstation di KL. Rasa salah menghantui kerana bertanyakan soalan tadi membuatkan suaminya marah.
Tentu suaminya masih marahkan dia, sebab tu suaminya tidak mahu tidor dalam bilik.

Awani rindu pada belaian suami... tapi apakan daya, suaminya selalu memberi alasan letih. Letih bekerja. Kekadang alasan diberi sebab ingin menonton television, biarpun waktu telah lewat dan siaran tiada yang menarik. Awani terpaksa akur. Dia sebagai isteri, apa yang boleh dilakukan ?
Posted by Picasa

1 Comment:

  1. 日月神教-任我行 said...

Post a Comment